Z czego powstaje jabłko, Oz, Chadad – rozmowy, recenzja

Z czego powstaje jabłko, Oz, Chadad - rozmowy, recenzja

Wyznania seryjnego skoczka do pustych basenów

Nitką łączącą poszczególne wątki rozmów z Ozem zawartym w tomie jest autobiografia pisarza, ale rozmówcy z wdziękiem balansują między jednostkowym doświadczeniem Oza, a refleksjami ogólniejszymi. /Z czego powstaje jabłko”, Amos Oz, Szira Chadad

Mowa o literaturze (m. in. inspiracje, warsztat, credo twórcze, ciekawość jako siła napędowa do tworzenia, rola krytyki, trudne pisarskie początki), miłości i seksualności (tu np. świetny wątek dotyczący okresu dojrzewania), życiowych wyborów (autor „Opowieści o miłości i mroku” z właściwym sobie autodystansem nazywa się „seryjnym skoczkiem do pustych basenów”), feminizmie i patriarchacie.

Świetne są momenty w których Oz z dystansem opisuje swój charakter. Aby sportretować pedantyzm na przykład, opowiada następującą historię. Jego córka zrobiła sobie kawę i zaczęła ją pić. W tym momencie zadzwonił telefon. Kiedy córka skończyła rozmowę, filiżanka z niedopitą kawą nie tylko została sprzątnięta ze stołu, ale również umyta.

Prawie w ogóle nie ma za to w tych rozmowach polityki (trafiły do innych tomów).

„Z czego powstaje jabłko” to szczery portret pisarza, który i na swoją twórczość i siebie, i na bliźnich patrzy z dystansem i wyrozumiałością zarazem, ma poczucie humoru, wybitny talent opowiadacza, a jednocześnie potrafi z życia wyciskać sugestywna esencję.

Z czego powstaje jabłko, Oz, Chadad - rozmowy, recenzja

„Z czego powstaje jabłko”, Amos Oz, Szira Chadad, REBIS 2019, s. 248

O AUTORACH:

Amos Oz – zmarły w zeszłym roku wybitny izraelski pisarz, wielokrotnie wymieniany jako kandydat do literackiego Nobla.

Szira Chadad – absolwentka Columbia University, doktor literaturoznawstwa oraz redaktorka książek (w tym ostatniej powieści Oza, „Judasza”).

Warto zajrzeć: FRAGMENT KSIĄŻKI (przycisk pod okładką) /„Teraźniejszy przeszły, przeszły teraźniejszy”, Eugène Ionesco

 

PODAJ DALEJ! Facebooktwittermail
POLUB NAS Facebooktwitter

Dodaj komentarz